nyloggamuseet

Föreningen har ända sedan det senaste avtalet signerades 2007 i flera omgångar försökt samtala med staden om hur vi skulle kunna samverka för att utveckla ett hållbart och attraktivt stadsmuseum. Gensvaret har varit svagt och absolut ingenting har hänt. Vi har förklarat för staden vilka konsekvenserna blir av att driva ett underfinansierat museum, bland annat med svårigheter att underhålla samlingarna och behålla personal med den specialistkompetens som föreningen besitter.

I april 2024 hade föreningen, efter flera samtal med sektor Kultur&Fritid, ett förslag till ny överenskommelse framme som bland annat reglerade övertagandet av samlingarna från föreningen till staden och också övergång av en person från anställning i föreningen till anställning i staden. Grundbultar i vårt förslag till överenskommelse var att nuvarande avtal skulle fortsätta att gälla till och med 2026, och att föreningen och staden skulle samverka för att kunna öppna ett nytt Stadsmuseum under jubileumsåret 2026. I samband med öppningen skulle staden överta samlingar och verksamhet. Staden kom med ett motförslag som var helt oacceptabelt av många skäl, varför föreningen tvingades att än en gång avbryta samtalen med staden.

Staden valde i stället att säga upp avtalet, vilket får samma ekonomiska konsekvenser som i föreningens förslag, alltså ingen besparing jämfört med en samarbetslösning. Det som framför allt skiljer är att ägande- och förfoganderätt till samlingarna kvarstår i föreningen, som kommer att leva vidare. Vi har anledning att tro att ledamöterna i KF inte har förstått, men ändå tvingas ta ansvar för, att man i och med beslutet har gjort sig av med allt inflytande över det kulturarv som Hembygdsföreningen samlat ihop sedan 1934. Det kan mycket väl, om inte staden ändrar sig, komma att försvinna från staden. Det ska dock sägas att beslutsunderlaget på denna punkt är synnerligen oklart, till viss del vilseledande och här och där felaktigt.

I Johan Storåkers särskilda yttrande skriver han å Liberalernas vägnar att

”När Sundbybergs stad nu står i begrepp att ta över ansvaret för de historiska samlingarna måste det betonas att vi alla sundbybergare har en stark förväntan på att staden tar denna uppgift på största allvar, och att samlingarna tillgängliggörs på bästa sätt för stadens invånare.”

Föreningen håller med, men noterar med stor förvåning att någon övergång av samlingarna från föreningen till staden inte finns reglerad i något avtal. Detta gör att staden i och med uppsägningen inte verkar vilja ta över ansvaret för de historiska samlingarna?

Föreningen är öppen för att ta upp samtal igen baserade på vårt förslag från i april men då med utgångspunkten från den ambition och förväntan som Storåkers beskriver.